Molboer, østlendinger eller kortskaller

Kjært barn har mange navn, sies det. I Bergen kaller de oslofolk for både det ene og det andre. Molboer, østlendinger eller kortskaller er visstnok blitt brukt for å betegne og fornærme sine landsmenn i hovedstaden. Som hovedstad eller stolt lillebrorby er dette elsk/hat-forholdet en morsom kuriositet.

I relasjonen mellom Bergen og Oslo har bergensere et mer utpreget behov for å kommentere det negative i sitt forhold til Oslo. Det kan være mange grunner til dette. Kanskje oslofolk faktisk er mer hovne, maktarrogante, nedlatende og egoistiske? Eller kan denne overveldende kritikken komme av bergensernes mindreverdighetskompleks? Lider de under dette og derfor med hud og hår må beskytte byen de kommer fra? Eller er det fordi Oslo er en by der det er så mange innflyttere at selve kjernen i bypatriotholdningen ikke er aktuell på samme måte? Det er vanskelig å sette fingeren på en konkret grunn til at oslofolk og bergensere har et noe anstrengt forhold.

Fornærmelsene er kanskje det som gjør at kommunikasjonen kan fungere. Begge parter er inneforstått med at skjellsord og fornærmelser er en del av den språklige drakten når man omtaler den andre byens borgere. Det kan også argumenteres med at denne språkbruken faktisk grunner i en iboende kjærlighet som bare, lik søsken, kan bli uttrykt med puff og slengbemerkninger. For er det ikke egentlig det denne relasjonen bunner i – en nysgjerrighet og omsorg for hverandre? At oslofolk og resten av landets befolkning liker å feriere i Bergen, er det i hvert fall ingen tvil om.

Vakkre Bergen

Bergen by i solDet finnes en rekke severdigheter i Bergen, og i disse regnes ikke bare den velkjente Fløibanen, men det internasjonalt anerkjente kunstmuseumet, gamlebyen med de nostalgiske og søte husene og – om du er heldig –  vil et korps komme spillende forbi deg. Det er ikke uten grunn at bergenserne er så glad i byen sin. Bergen er en by som har en utrolig flott natur som alltid er tilstedeværende. Dette er noe du som turist kan få glede av. Bergen blir ofte omtalt som at byen og regionen har en minst like attraktiv natur som Lofoten, men med mindre turister. En fjordtur med toget er derfor noe som man absolutt bør få med seg. Dette er en særlig gunstig aktivitet om det regner. Da kan du tørt og behagelig observere fjordene som fyker forbi vinduet.

Om du føler at du har fått din porsjon av natur, har Bergen også et vrimlende kulturliv. En stor del av de mest kjente bandene kommer fra Bergen. Så om du booker en konsert, kan du oppleve en av de lokale favorittene som snart kommer til å ta Norge med storm, eller en velkjent helt på hjemmebane. Apropos hjemmebane: Om du er fotballinteressert eller bare vil ha opplevelsen, er det å se Brann spille kamp på Brann Stadion en opplevelse uten like. Nyt Bergen og alle byens gode tilbud som inkluderer alt fra kultur og natur til sport og mat. På nettet finner du raskt et hotell som passer dine preferanser og behov, for eksempel på www.hotellbergensentrum.com.