Gomp, eller magiløse folk

Gomp er betegnelsen J.K Rawling ga til personer uten noen som helst magiske krefter i sine Harry Potter-bøker. Gomp er med andre ord alle oss helt vanlige hverdagsmennesker.

I Harry Potteruniverset, der magi, hekser og trollmenn er hverdagskost, blir det å ikke inneha magiske krefter sett ned på av mange. Begrepet Gomp brukes derfor ofte som et nedsettende ord. På engelsk brukes ordet Muggler, som kommer fra mug som betyr lettlurt. J.K Rawlings la på det siste –gler for at det ikke skulle høres nedlatende ut.

Gryffindor skoleuniformGjennom Harry Potterfortellingene blir vi kjent med flere versjoner av gomper. Hermine, for eksempel, en av Harry Potters bestevenner, har gompeblod. Hun er en heks og kan magi, men hennes forelde er gomper. Dette fører til en rekke problemer, da det er mange som mener at gompefødte stjeler magi fra andre hekser og trollmenn. Pappaen til Harry sin andre bestevenn, Ron, er veldig fasinert av gomper. Hvordan klarer de å organisere livene sine uten magi? Og hva bruker de alle hjelpemidlene sine til? For eksempel kan han lure på hva den eksakte funksjonen til en badeand er. Arthur Weasly er også en aktiv forkjemper for like rettigheter til gomper og magifolk. I historiene om Harry Potter er konflikten rundt de magiske som vil utslette alle gomper, og de som kjemper for å beskytte dem, et av hovedtemaene. Humlesnurr, rektoren på Galtvort, var også en som kjempet for inntak av gompefødte hekser og trollmenn på skolen. Dessverre er det også på skolen mørke krefter som ønsker alle gomper døde, inkludert «halvblods»-hekser og trollmen. Med «halvblods» menes barn av både en gomp og en heks eller trollmann. Dette fører til at Harry Potter og vennene må stå opp for seg selv, sine venner og egne verdier en rekke ganger.

Gomp som virkemiddel og metafor

Det er interessant å se hvordan gompene i J.K Rawlings’ bøker blir brukt som et virkemiddel og metafor. At kampen mot gompene kan bli sett på som politisk, det være seg fascistiske eller rasistiske meninger som diskriminerer folkegrupper på grunn av hvilket blod som flyter i årene deres. Interessant er det også å gi mennesker uten magi dette navnet, fordi det tilfører et perspektiv og utenforblikk på vårt eget liv. Det er en morsom vri å se på menneskers vanlige liv med et utforskende og nysgjerrig blikk. Det er noe som gjør at vi legger tydeligere merke til våre egne livs absurde elementer.

Om du er interessert i å lære mer om gompene og bli kjent med deres vaner, venner og hvordan magiske folk forholder seg til dem, kan du streame Harry Potterfilmene på plejmo.com. Direkte link til Harry Potter og de vises sten er her: https://www.plejmo.com/nb/film/4197/harry-potter-og-de-vises-stein/ Harry Potter-filmene er ikke bare interessante for barn, men er god underholdning for både voksne og ungdommer. De er fantasifulle og gir selv den mest rasjonelle grinebiteren en grunn til å ønske at verden faktisk hadde litt mer magi.